spacer
 
  plato
 
spacer
spacer
 

    Toepassingenersoneel

eerlingen

dministratie
 
Welkom arrow Nieuws arrow Je kleuters regelmatig aanwezig
Je kleuters regelmatig aanwezig | Afdrukken |

De registratie van aanwezigheden in de kleuterklas is belangrijker dan ooit. Want alleen wie regelmatig naar de kleuterklas gaat, in een Nederlandstalige school, kan zich inschrijven in het eerste leerjaar. Dat geldt vanaf 1 september 2010. De kinderen die geboren zijn in 2004 moeten daarvoor dit schooljaar minstens 220 halve dagen naar een Nederlandstalige kleuterklas. Ongetwijfeld zullen ook een aantal kleuters van het geboortejaar 2005 al de stap naar het eerste leerjaar zetten. Zij moeten ten minste 185 halve dagen naar de kleuterklas gaan. Met een handig schema kan je berekenen of kleuters voldoende in de klas aanwezig zijn. Lees volledig artikel inclusief hoe PLATO je kan helpen ...

 

 

Kinderen die niet of nauwelijks naar de kleuterklas gingen, starten met een grote achterstand in het eerste leerjaar. En dat is zeker zo als ze niet vertrouwd zijn met de onderwijstaal. Bovendien blijkt dat ze die achterstand later nog moeilijk kunnen wegwerken.

Merk je dat sommige kleuters misschien in de problemen zullen komen met het aantal verplichte dagen? Spreek hun ouders dan zeker aan, want kleuters die niet aan het aantal vereiste dagen komen, zullen een taalproef moeten afleggen. 

Stel je vast dat bepaalde kinderen de 220 halve dagen (voor vijfjarigen de 185 halve dagen) niet meer halen, dan is het aangewezen om hen toch te stimuleren naar school te komen. Zo maken ze immers meer kans om voor de taalproef te slagen en om in september naar de eerste klas te kunnen gaan. 

Zodra er meer info is over de taaltoets en de uitwisseling van aanwezigheidsgegevens, verneem je dat op de website Kleuterparticipatie.

In PLATO kan je de aanwezigheden online registreren via Extra -> Edison. Raadpleeg de interne helpfunctie of de handleiding vanaf pagina 70.

Er zijn ook documenten in PLATO aanwezig die je een perfect overzicht geven wie wanneer en hoeveel dagen afwezig was. 

Zo bestaat er op niveau instelling: 

Aantal afwezigheden per jaar 

Zo bestaat er op niveau klas: 

Elektronisch aanwezigheidsregister

Zo bestaat er op niveau inschrijving:

Aantal afwezigheden

Afwezigheden jaaroverzicht

Gebruik het schema om het aantal halve dagen te berekenen 

Houd de website Kleuterparticipatie in het oog 

 
 
spacer
spacer